Ruud Smulders

MOET JE MEE MAKEN. OF NIET. DAT MAG JE HELEMAAL ZELF WETEN.

Onverwachts, absurd, persoonlijk en maatschappijkritisch zijn woorden waar Ruud zelf totaal bij afhaakt als hij ze leest. Multidisciplinair is altijd een goed woord voor een subsidie-aanvraag en in 2014 won hij geen persoonlijkheidsprijs.


Al met al genoeg informatie om zonder enige verwachting te gaan kijken naar iemand die je niet kent.


Tenzij je hebt gekeken naar het, tot in den treuren herhaalde, ‘Achter gesloten Deuren’. Dan herken je Ruud wel.

Ruud Smulder met handen omhoog en een nep piemel uit zijn broek.

Wiki

Ik ben Ruud Smulders

Ruud Smulders (Malden, 25 april 1987) is een Nederlands cabaretier, rapper, columnist, tekstschrijver en acteur.

Smulders speelde acht jaar (van 2010 tot 2018) met zijn cabaretgroep ‘De Blonde Jongens en Tim’ in het land.[1] In 2014 wonnen zij het Groninger Studenten Cabaret Festival. Sinds 2010 treedt hij ook solo op als stand-upcomedian.

Smulders was in 2016 voor het eerst te zien op televisie in De Lama’s-reboot Alpacas. Hij werd echter pas echt bekend als ‘hufter’ in het verborgen-camera-programma Hufterproef, waar hij vier de seizoenen het gezicht van was. Sinds 2020 is Smulders te zien in BNNVARA’s opvolger van De Wereld Draait Door getiteld De vooravond met de rubriek ‘De Minuut van Ruud’. In datzelfde jaar startte hij als redacteur bij Dit was het nieuws.

In 2014 begon Smulders als columnist bij Radio 538 en later bij SLAM!FM. In 2018 werd hij co-host op de vrijdagavond bij 3FM.[2] In 2022 stratte hij als een van de nieuwe vaste koppen bij radiobegrip Spijkers Met Koppen.

Als acteur was Smulders te zien in Baantjer: Het begin, Project Gio en Achter gesloten deuren.

In 2019 kwam er ook voor het eerst muziek uit. Op ep De Tragikomische liet Smulders horen dat hij comedy en hiphop kon laten samengaan. In datzelfde jaar werd hij ook bekend bij een jongere generatie door zijn YouTube-werk. Door zijn gastrollen bij Dylan Haegens, Mertabi, Roedie, JoostSpeeltSpellen en zijn eigen POWERVLOGS bouwde hij al snel een online fanbase op.